Cégtörténet

Az 1883-ban Perci és Schacherer néven villamosipari szigetelt vezetékek gyártására alapított vállalat működésében az elmúlt 138 év alatt több jelentős fejlődési szakasz határolható el.

A kábelgyártás mellett

 • 1920 – 1945 a műanyag-feldolgozási alaptechnológiák bevezetésének időszaka (gumi és bakelit anyagú alapanyagok gyártása, sajtolás, fröccsöntés, szerszámgyártás)
 • az 1945-1964 a nagy fejlődés növekedés időszaka (18 év alatt a termelés 25-szörösére emelkedett). A Kábel és Műanyaggyár néven működő vállalat az ország legnagyobb műanyag-feldolgozó vállalata volt.
 • az 1964-1990 közötti időszak jellemzője a profilmegosztás a vállalat új telephelyei között, kapacitásbővítés, intenzív termékfejlesztés és technológiamodernizálás.                                                                                     A vállalat új neve Villamosszigetelő és Műanyaggyár – a budapesti központi gyárral és két nagy vidéki telephellyel. A telephelyek önálló technológiákkal rendelkeztek.
  • Budapest: villamos ipari rétegelt lemezek, extrudált műanyag védőcsövek, kábelcsatornák, keménygumi alapanyaggyártás és feldolgozás, zsugorcsövek gyártása polietilén elektronsugárral történő térhálósításával és a vállalat valamennyi technológiáját kiszolgáló szerszámgyártás
  • Kiskunfélegyháza: hőre lágyuló és hőre keményedő anyagok feldolgozása sajtolással, fröccsöntéssel
  • Kisvárda: súrlódó anyagok és termékek gyártása, (fékbetétek, kapcsolótárcsák)   
 • az 1990-2015 közötti időszak a privatizáció, gazdasági konszolidáció, alkalmazkodás időszaka. A három telephely önálló vállalkozásként működik. Jogutód a budapesti telephelyen tovább működő Villamosszigetelő és Műanyaggyár Kft. A privatizáció után a telephelyen működő öt technológia után csak – az extrudált villamos szigetelési és építőipari termékek, épületgépészeti célú csövek valamint az epoxigyanta anyagú nagyfeszültségű támszigetelők gyártása maradt.  A gazdasági konszolidációt segítette több jelentős termék és technológiaváltoztatás: fűtési hálózatok építéséhez használt csövek és gyártástechnológiák fejlesztése, épületek hőszigeteléséhez használt termékek és gyártástechnológia bevezetése, informatikai kábelek extrudált alkatrészei gyártásának kifejlesztése és új minőségi szintű vezetékcsatorna család kifejlesztése (csak szerszámmal nyitható konstrukció)

2017-től új fejlődési szakasz kezdődött a VSZM Kft-nél

A budapesti telephelyen az elhasználódott, korszerűtlen épületek, elavult infrastruktúra miatt a további fejlesztésekre és a gazdaságos működés biztosítására nem volt lehetőség.  A vállalat a telephely változtatás mellett döntött és Siófokra költözött.

Az új fejlődési szakasz fő jellemzői:

 • telephely-változtatás és a technológiai feltételek kialakítása: épületek felújítása, víz és energiaellátás átalakítása
 • a villamos szerelési célú termékek és informatikai kábelalkatrészek gyártásának korszerűsítése új extruder sorok beállításával,
 • a villamos szerelési célú termékcsoport választékának bővítése korszerű, halogénmentes égésgátolt termékek és gyártástechnológiájának kifejlesztésével.
Ugrás az oldal tetejére