Kategóriák
Hidegvíz, melegvíz, padlófűtés, falfűtés csövek

PE-RT Hideg és melegvíz hálózati, központi fűtés és padlófűtés cső

Szabvány: DIN 16833 : 2001, DIN 16834 : 2001, DIN 4726 : 2000

Építőipari Műszaki Engedély száma: A – 138 / 1997

Alkalmazási terület: Épületek falfűtés, padlófütés, klíma és alacsony hőfokú radiátoros fűtési rendszereinek kiépítésére az alábbi hálózati jellemzők esetén ( üzemi hőmérséklet / nyomás ).   Falfűtés, padlófűtés, hidegvíz és melegvíz csőhálózat kiépítésére, klíma alacsony hőmérsékletű radiátoros fűtés 70oC / 4 bar

 • A csövek méretének kiválasztása az üzemi hőmérséklet és nyomás (4–10 bar) függvényében szerint történik.
 • A háromrétegű csövek oxigéndiffúziót akadályozó védőréteggel rendelkeznek.
 • Az egyrétegű csövek az alábbi feltételekkel alkalmazhatók:   A csövek oxigéndiffúzió elleni védelemmel nem rendelkeznek, ezért a fűtési hálózatban műszaki megoldással gondoskodni kell a hálózat korrózióra képes elemeinek védelméről ( leválasztás hőcserélővel, adalékanyag – inhibitor – a fűtőközegben, nem korrodáló anyagok alkalmazása stb ).

Anyaga: Növelt hőállóságú polietilén ( PE – RT )

Kivitel:

 • egyrétegű típus
 • többrétegű – NOOXYPIPE® – 3 típus

Színe:

 • natur
 • vagy a vevő igénye alapján az alapcső anyagában színezett

Kiszerelés: 300 m – es tekercsekben

Névleges méretek:

Mindkét típusból: Ø 12×1,3; 14×2; 15×1,7; 16×2; 17×2; 20×2; 22×2
Egyrétegű típusból további méretek: Ø 6×1; 14×4,5; 25×3

A növelt hőállóságú polietilén csövek szerkezeti jellemzői:

 Alapcső : mindkét kivitel / típus esetén az a belső cső, ami közvetlen kapcsolatban van a fűtőközeggel és alkalmas az igényelt követelmények kielégítésére ( élettartam,hőmérséklet, nyomás stb. )

Anyaga: növelt hőállóságú polietilén – jelölése – PE – RT

Külsőréteg:

csak NOOXYPIPE ®– 3  kivitelű csövön található – műanyag védőréteg,ami csökkenti / akadályozza a cső falán keresztül a cső belsejébe az oxigén behatolását.
Anyaga: Etilén – vinilalkohol ( EVOH ) kopolimer

Középső réteg: csak NOOXYPIPE ® – 3  kivitelű csövön található – kötő vagy ragasztó réteg, ami elősegíti az alapcső és a külső réteg összetapadását.
Anyaga: speciális műanyag polimer A NOOXYPIPE® – 3 PE – RT háromrétegű csövek rétegei a cső gyártása során alakulnak ki, a cső élettartama során nem válnak el egymástól, nem választhatóak szét.

Minőségi jellemzők:Alapanyag: növelt hőállóságú közepes sűrűségű etilén – oktén kopolimer megfelel a VSZM – AS 19 / 00 előírásainak.

Késztermék:

Méretek:   A méretek és a mérettűrések megfelelnek aDIN 16834 : 2001 szabvány előirásainak.   Többrétegű cső esetén a falvastagság csak az alapcsőre vonatkozik !

Védőréteg vastagsága: 0,08 mm

Ragasztó vastagsága: 0,04 mm

Védő és ragasztó réteg vastagsága együtt: max. 0,12 mm

Szilárdsági jellemző: olyan dimenzió nélküliszám, ami cső szilárdságának jellemzésére szolgál

 • Jele : S
 • Számítási képlete : S =( d– e  )/2en   d= külső átmérő
  en = falvastagság

 Élettartam: legalább 50 év – az alkalmazási tapasztalatok és a számítások szerint a szabvány szerint jellemzett, meghatározott fűtési hálózatokban ajánlott szilárdsági fokozatú cső esetén.

Felület: Sima külső és belső felület. A cső külső felületén a védőréteget károsító karcolás nem megengedett. A belsőfelületen a gyártás során képződő, a cső szilárdságát, élettartamát nem befolyásoló enyhe hosszirányú karc megengedett.
Hajlítási sugár: min. 5 d
Oxigéndiffúzió mértéke: kisebb mint 0,1 g/m3 nap
Lineáris hőtágulási együttható: a DIN 52612 szabvány szerint : 1,95 exp – 4 / k

Időjárásállóság:
A cső anyagát az UV sugárzás károsítja. Hosszabb tárolás során az időjárás káros hatásától a csövet óvni kell.( fedett helyen történő tárolás ).

Jelölés: A cső külső felületén – a segédeszköz alkalmazása nélkül is – jól olvashatóan – méterenként a gyártó feltünteti a termék alkalmazásához és azonosításához szükséges adatokat.

Szín: Natur vagy a vevő igényei alapján anyagában színezett.

Alkalmazási útmutató:
A fűtéseket célszerű felelős tervezővel megterveztetni és a terv szerint szakképzett szerelő irányításával, ellenőrzésével elkészíteni, üzembe helyezni. A fűtési rendszer karbantartását a tervező határozza meg.

 • A NOOXYPIPE â – 3 PE – RT cső külső védőrétege az oxigéndiffúziót lényegében meggátolja, de a korróziós jelenségek miatt a fűtési rendszer elemeit körültekintően célszerű kiválasztani.
 • Beépítés előtt a csöveket szemrevételezéssel ellenőrizni kell. Csak sérülés nélküli csövet szabad beépíteni.
 • A NOOXYPIPE â – 3 PE – RT cső alkalmas az MSZ EN 1264 szerinti bármelyik padlófűtési rendszer kialakítására.
 • A csövek kötését oldható – szorítógyűrűs ill. gyorscsatlakozós vagy nem oldható sajtolt fémkötéssel egyaránt el lehet végezni. ( A fűtési rendszerek oldható kötéseinek utóellenőrzési lehetőségét biztosítani kell.)
 • A vezetékek egyenes szakaszait, a csövek rögzítését a hőtágulás figyelembevételével kell kialakítani.
 • A padlófűtési rendszer üzemelési paraméterei ne haladják meg a 70oC, 4 bar értékeket. Rövid ideig a cső elviseli a 100° C hőmérsékletet is. Ilyen körülmények között a cső várható élettartama 50 év a DIN 16834 szerint.
Ugrás az oldal tetejére